Nasz chleb powszedni
W dniu 27 października 2011 r. uczniowie klas 2 c i 3d pod opieką pań: Jadwigi Kawy, Jolanty Garbaczewskiej i Alicji Zubiak wybrali się na wycieczkę do gospodarstwa i piekarni pana Adama Bały w Grzegorzówce. W piekarni mieli okazję poznać różne rodzaje zbóż, przetworów zbożowych i pieczywa. Dzieci zobaczyły, jak powstają bułeczki, co uatrakcyjniło zwiedzanie i przybliżyło pracę piekarza. Dzieci spróbowały: pieczonych ziemniaków, chleba razowego i orkiszowego ze smalcem, masłem i serem oraz ciasteczek. Do domu zawiozły jeszcze ciepłe bułeczki i ciasteczka, które też można kupić w osiedlowym sklepie ekologicznym. Pan Bała opowiadał też o trudzie i wysiłku rolnika. Dzieci zobaczyły narzędzia i maszyny rolnicze, a także, jak wygląda pole po jesiennym zasianiu żyta. Piękna, jesienna pogoda uatrakcyjniła nam wycieczkę.
Opracowanie: mgr Jadwiga Kawa, mgr Jolanta Garbaczewska
|